Viimeisen parin vuoden aikana Akseli Gallén-Kallelan Aino-triptyykki on noussut pariinkin eri otteeseen esille seksuaalisen ahdistelun kontekstissa, ja siitä seurannutta keskustelua sosiaalisesta mediasta lukeneena en voi muuta sanoa, kuin että selvästikään juuri kukaan ei ole lukenut Kalevalaa. Ihmisillä on vahvoja mielipiteitä siitä, kuka on Väinämöinen ja kuka on Aino, ja mitä he edustavat, varmasti koulun äidinkielentunneilta opittuina, mutta ei niillä kyllä mitään tekemistä Kalevalan kanssa ole.
Siksi siis tämä opetussarjakuva, jossa kerrotaan, mitä siinä Aino-triptyykin keskimmäisessä kuvassa oikein tapahtuu. Se ei ole uimassa oleva Aino, jota irstas vanha mies yrittää kopeloida, vaan se on jo aiemmin kuollut Aino, jonka perään Väinämöinen yksinäisessä epätoivossaan huitoo käsiään. Siis näin siinä Ateneumin versiossa, Suomen pankin versiossa nettikuvien perusteella pilkallinen Aino ilkkuu tyhmälle Väinämöiselle, joka ei tunnistanut tätä. Sarjakuvani on jonkinlainen yhdistelmä molempia.
Siinä Kalevalan runossa (5. runo), jossa tämä kalareissu tapahtuu, paras kohta on Väinämöisen kommentti Ainon pilkattua Väinämöistä ja lähdettyä: “Oi, on sisar Joukahaisen! Toki tullos toisen kerta!” Aivan mahtavaa! Tämä on täysin absurdia väärin reagoimista epätodellisen outoihin tapahtumiin. Puhdasta Katvealuetta. Kuinka olisin voinut olla piirtämättä sarjakuvaa aiheesta?