Totta kai kyse on taas hyvin paljon laajemmasta kysymyksestä kuin mitä yhdessä köykäisessä sarjakuvantapaisessa pystyy käsittelemään. Mitä Profeetta Muhammedin kuviin tulee (tai tarkalleen ottaen niiden piirtämiseen tämänhetkisessä historiallisessa ja poliittisessa tilanteessa), joku minua fiksumpi on sanonut, englanniksi: “We must fight for the right to draw Muhammad, but decline to do so.” Eli meidän tulee taistella sen oikeuden puolesta että saisimme profeetan piirtää, mutta kuitenkin jättää se tekemättä. Toisin sanoen oikeuksien mukana tulee myös vastuu. Varsinkaan ei ole mitään syytä provosoida ihmisiä piirtelemällä avoimen loukkaavia kuvia Muhammedista. Jos islamia haluaa kritisoida, Muhammedin piirtäminen koiraksi tai terroristiksi ei ole mitenkään erityisen älyllinen, oivaltava tai hedelmällinen tapa tehdä sitä.

Minun kantani tässä asiassa kuitenkin on se, että ymmärrän kyllä ihan hyvin molempia puolia, vaikka sekulaarina sarjakuvataiteilijana en sinänsä pystykään samaistumaan kuvankieltäjiin. Pidättäydyn piirtämästä Muhammedia kiistan velloessa lähinnä siitä syystä, että jos piirtäisin profeetan kuvan se nähtäisiin kannanottona tähän keskusteluun, ja se helposti tulkittaisiin molemmissa leireissä tarkoitukselliseksi hyökkäykseksi muslimeja vastaan. Ja totta kai se näin olisikin: Ilman kaikkea tätä kohua tuskin edes harkitsisin Muhammedin piirtämistä, joten sikäli hänen piirtämisensä olisi kiistatta kannanotto. Älkää käsittäkö väärin, ei minua niinkään haittaisi se, että äärimuslimit vihaisivat minua (luultavasti vihaavat joka tapauksessa), vaan se, että islamfobiset rasistiääliöt kuvittelisivat minun olevan heidän puolellaan.

Mutta yleisellä tasolla taiteilija ei tietenkään voi alkaa miettiä ja pelätä sitä, että hänen teoksensa saattaisivat loukata jotakuta. Joku loukkaantuu aina, mitä hyvänsä tekee tai sanoo. Jos ihmisten loukkaamista alkaisi kaikin tavoin vältellä, ainoaksi mahdollisuudeksi jäisi lukita itsensä neljän seinän sisään ja olla kommunikoimatta kenenkään kanssa. Paitsi että sekin loukkaisi niitä jotka haluaisivat eristäytyneen tavata. Eli kannanottoni oli lähinnä se, ettei ole mitään järkeä tehdä jotain sellaista, jonka jo etukäteen tietää loukkaavan toisia, ja ainoastaan loukkaamistarkoituksessa.