Ensi viikon sunnuntaina on joulukuun ensimmäinen päivä. Siitä eteenpäin katvealue päivittyy kerran päivässä seuraavan kolmen ja puolen viikon ajan.

Mutta tämänkertaisesta sarjakuvasta pahoitteluni neiti (tai rouva) Sundbergille. Lähinnä siitä etten varsinaisesti edes yrittänyt saada tuota hahmoa hänen näköisekseen. Itse asiassa pitkään mietin, että olisin muuttanut taiteilijan nimen joksikin muuksi, mutta lopulta päätin tehdä näin. Sainpa sitten tuon Baden-Baden -viittauksen mukaan.

Tarkoitukseni oli kuitenkin ensisijaisesti muistuttaa vähän lähdekritiikistä. Vaikka se alkuperäinen netissä levinnyt teksti, jossa mies tilitti ahditustaan poliisien takavarikoitua hänen tyttärensä tietokoneen onkin pääosin ihan asiallinen (se paranoidinen kohta, jossa hän höpisee jotain TTVK:n ansasta pistettäköön ahdistuksen ja shokin piikkiin), niin Suomen laatumedia on taas pitänyt huolen, että juoru on päässyt kovin mehevästi turpoamaan matkan varrella. Ja sitten kun keskustelufoorumit päästetään vielä vauhtiin, niin tämä sarjakuvani ei enää ole edes parodia. Lähinnä vain mieto toisinto internetin salakätköjen ihmeellisyyksistä.

Sarjakuvan älyttömin kommentti, “En ikinä osta mitään musiikkia mistään ennen kuin tekijänoikeuslaki poistetaan”, on valitettavasti vain hieman kärjistetty versio niistä kaikista absurdeista kitinöistä mitä lehtien kommenttipalstat ovat viime viikon ajan ollut täynnä. No, lohduttaudun sillä, että suurin osa tekijänoikeuksien vastustajista on teini-ikäisiä. Yleensä viimeistään töihin mennessään ihmiset ymmärtävät, miksi asioista maksetaan. Ja myös sen, että asioista kannattaa maksaa sille, joka ne tekee, eikä ainoastaan sille, joka ne julkaisee.

Hetken ajan ajattelin, että olisin piirtänyt sellaisen sarjakuvan, jonka yläosaan olisin kirjoittanut ainoastaan netissä viime aikoina kovasti kiertäneen argumentin: “TTVK ei ole mikään viranomainen, vaan se on vain rekisteröity yhdistys, joten sillä ei ole valtaa sen enempää kuin vaikka Lapin Joikuharrastajilla tai Peräseinäjoen Curling-seuralla”. Ja sitten olisin piirtänyt kymmenen kuvaa, jossa Jyri Häkämies (Elinkeinoelämän keskusliitto EK ry:n toimitusjohtaja), ja Lauri Lyly (Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ry:n puheenjohtaja) olisivat nauraneet kippurassa kyyneliä silmistään pyyhkien. Niin, herra Häkämies, oliko se nyt ihan järkevä siirto jättäytyä pois elinkeinoministerin virasta ja siirtyä työskentelemään “vain” rekisteröidyssä yhdistyksessä, sillä eihän niillä ole mitään valtaa? Vai onko tämä TTVK:n vähättelyargumentti sittenkin vähän tyhmä?

No, yhtä kaikki. Ensi viikosta lähtien sitten jotain jouluista.