Kun taas surffailin Wikipediaa ja muuta internetiä edestakaisin tiedonjyväsiä keräillen sarjakuvaa varten, yllätyin siellä olleesta tiedosta, että kuninkaiden järjestysluvut ovat tulleet käyttöön oikeastaan vasta 1500-luvulla. Tiesin kyllä, että suurin osa Ruotsin historiallisista hallitsijoista ovat myyttisiä höpönimiä Johannes Magnusin teoksesta Historia de omnibus gothorum sueonumque regibus, mutta että todellakin Erik XIV oli se ensimmäinen numeroitu hallitsija koko maassa. Ja myös yksi ensimmäisistä koko Euroopassa, jotka oikeasti ovat käyttäneet järjestyslukua nimessään. Aina oppii uutta.

Lienee selvää sanomattakin, että ainakin tähän asti kaikki nämä Vaasa-dynastian seikkailuiden aloituskuvat ovat piirretty googlattuihin malleihin löyhästi perustuen. Ongelma on vain se, että kuten Porin kuninkaankartanoa, myös tätä Tukholman “Tre Kronor” -linnaa ei ole enää olemassa. Eikä ole ollut enää vuosisatoihin. Ja aivan kuten Windsorin linnan tapauksessa, myös tämän Tre Kronorin kanssa on vaikeaa ilman kymmenien tuntien työtä ja asiantuntijoiden haastattelua olla varma mitkä osat ovat olleet olemassa jo 1500-luvun puolivälissä ja mitkä on tehty vasta sen jälkeen. Ilmeisesti ainakin Juhana III, sitten kun nousi kuninkaaksi, remontoi linnaa aika paljonkin, mutta miten se tarkalleen vaikutti linnan ulkonäköön, sitä en tiedä. Käsittääkseni piirrokseni perustuu pienoismalliin, joka esittää miltä linna näytti ennen tuhoisaa tulipaloaan 1600-luvun puolivälissä.

Niin. Tosiaan teen aika paljon taustatutkimusta. Jos asia ei ole vielä tullut selväksi. Mutta siitä huolimatta oion aika paljon mutkia suoriksi ja annan epäolennaisuuksien olla. Ei ketään oikeasti kiinnosta, oliko Tre Kronor -linnan torni 1500-luvulla vähän pienempi kuin kuvassani vai ei. Tai ainakaan minua ei kiinnosta.