Monet mielenterveysalan ammattilaiset ovat minulta kysyneet, jonkin ohimennen heittämäni lauseen innoittamana, onko perfektionismi minulle ongelma. Olen yleensä ollut hetken hiljaa, ja sanonut, että en minä tiedä, onko se varsinaisesti ongelma. Kyllähän kunnianhimoa pitää olla. Nuorempana se oli, kun en kyennyt oikeastaan antaa kenenkään nähdä mitään tekemääni, koska ne olivat mielestäni liian huonoja (ja monet edelleen ovat), mutta siihen Katvealue on auttanut. Varsinkin joulukalenterit, joihin piirretään sarjakuva päivässä, ja jos sarjakuva on huono, niin ei voi mitään.

Mutta kyllä nyt sen verran pitää itseltään aina laatua vaatia, ettei ihan mitä tahansa päästä julkisuuteen. Olenhan minä kuitenkin takautuvasti poistanut täältä Katvealueen arkistostakin muutamia huonoimpia sarjakuviani, vaikka ne aikoinaan olen julkaissutkin.

Sarjakuvassa oli jossain välissä tarkoitus olla astetta kryptisempiä viittauksia Vincent Van Goghiin ja Hokusaihin, lähinnä heidän maalaamiensa rapujen muodossa, mutta ajattelin sitten, että taideviittaukset ovat parempia, jos yleisössä on edes yksi ihminen, joka ne tunnistaisi. Joten siellä on nyt sitten taivas ja aallokko. Pieter Bruegel vanhemman Baabelin tornin olen piirtänyt sarjakuvaani kerran aiemminkin, mutta siitä huolimatta en kopioinut sitä nyt vaan piirsin sen kokonaan uudelleen.

Hauskaa lähestyvää syntymäpäivää kaikille ravuille!