Tietysti, jos haluaisin saada säännöllisesti joulukortteja, niin ehkä minun pitäisi asua joskus pari joulua peräkkäin samassa osoitteessa — tai edes samassa kaupungissa, samasta maasta puhumattakaan.

Itse en ole koskaan joulukortteja lähettänyt. Osin siitä syystä, että jos jotain sellaista lähettäisin, haluaisin että jokainen korttini olisi henkilökohtainen ja ainutlaatuinen — aivan kuten Facebookissa onnittelen ihmisiä syntymäpäivinään ainoastaan silloin, jos minulla on luovuutta ja energiaa piirtää heille onnittelukuva — ja osin siitä syystä, että viimeisenä viitenä jouluna olen nyt ollut joko ulkomailla tai piirtämässä joulukalenteria. Eiköhän tämä kaksisataa tuntia työtä jonka käytän tämän kalenterin tekoon riittäne ihmisille hyvänjouluntoivotukseksi, kun kuitenkin lähes kaikki niistä ihmisistä, jotka joulukorttilistassani olisivat, täällä ainakin epäsäännöllisesti käyvät.

Hauskaa joulua siis kaikille. Toivotan sitä toki vielä moneen kertaan tällä kalenterillani, mutta nyt on hyvä aika toivottaa sitä tämän yhden kerran.

Viisi. Huomenna matkustan pois tietokoneeni ääreltä kauas pohjoiseen revontulien ja poronhoitoalueiden kätköihin. Tämän ei pitäisi vaikuttaa joulukalenterini päivittymiseen, mutta mikäli jokin menee pieleen (kuten vaikka tulee maailmanloppu tai jotain), voi käydä niin että 22. päivän luukku myöhästyy. Joka tapauksessa viimeiset kolme sarjakuvaa tulevat olemaan teknisesti eri näköisiä, koska skannaan ne eri skannerilla, ja joutunen tekemään jälkityöt huomattavasti huonommilla laitteilla ja ohjelmistoilla.