Kun etukäteen suunnittelin joulukalenterini luukkuja, niin olin kirjannut YK:n ihmisoikeuksien päivän kohdalle luonnolliseksi aiheeksi tarkkailutontut. Se ihmisoikeusaspekti jäi tosin nyt käyttämättä, kun ajatukseni virtautuivatkin erilaisille poluille. No, se on kuitenkin tämänpäiväisen luukkuni tausta. Paljon onnea ihmisoikeuksien julistus!

Kun sarjakuvaa varten googlasin käyttäytymissääntöjä, törmäsin kymmeniin ja kymmeniin sivuihin, jossa ihmiset kuka mistäkin syystä kitisivät sitä kuinka nykyään ei osata enää käyttäytyä. Viestit olivat keskenään ristiriitaisia ja epäjohdonmukaisia, mutta yhtä kaikki, etenkin nuoriso on kuulemma kasvatettu ihan väärin. Niitä lukiessa muistin taas surullisesti, että ainakaan netin keskustelualueella ihmisillä ei ole mitään käytöstapoja. Sillä kummalla on huonompi käytös: Sillä, joka jättää ottamatta hatun päästään tullessaan sisään, vai sillä, joka kirjoittaa aggressiivisen tekstin tämän takia internetiin, jossa haukkuu paitsi kyseisen henkilön niin myös koko hänen sukupolvensa. Aivan.

No, ehkä minäkin tässä kohta keski-iän lähestyessä ryhdyn piirtämään vain sarjakuvia joissa valitetaan huonosti käyttäytyvistä nuorista. Saa nähdä.

Neljätoista. Enää kaksi viikkoa. Sitten voi päästää kissan joulukuusen luo ja se hyökkää kaikkien niiden värillisten pallojen kimppuun. Siitäs saatte, värilliset pallot.