Tämä sarjakuva olkoon omistettu ystävälleni Tiinalle, joka halusi minun piirtävän sarjakuvan Porin perustamisesta. Ole hyvä.

Porin perustaminen ei ehkä ole niitä maailmanhistorian merkittävimpiä tai mielenkiintoisimpia tapahtumia, mutta siitä huolimatta tämä sarjakuva saa kunnian kantaa työläimmän koskaan piirtämäni sarjakuvan titteliä. Käytin kaikkineen lähemmäs 10 tuntia tutkien Porin historiaa, Juhana-herttuan elämää, ja 1500-luvun loppupuolen Suomen poliittisia oloja. Sen lisäksi käytin toisen mokoman tutkien 1500-luvun lopun ihmisten vaatetusta, ja harjoitellen aikalaisvaatteiden piirtämistä. (Tosin, koska 1500-luvun loppu on ihmiskunnan vaatetushistorian kaikkein räikeimmin hörhelöisintä aikaa, en voinut mitenkään sitä toimivasti sovittaa omaan piirrostyyliini, joten tyydyin vahvaan yksinkertaistamiseen — johon siihenkin toki meni jonkin verran aikaa). Tämän lisäksi vielä tietysti hain netistä mallia Turun linnan piirtämiseen ja etsinpä sieltä vielä pari kuvaa 16. vuosisadan huonekaluista.

Siihen kun vielä lasketaan päälle kaikki ne tunnit, kun yritin epätoivon vimmalla keksiä, miten ihmeessä Porin perustamisesta ylipäätään voisi saada millään tasolla mielekkään sarjakuvan aikaan, ja ne perustunnit jotka menevät piirtämiseen, tussaukseen, värittämiseen ja jälkikäsittelyyn, niin kokonaistyöaika nousee lähemmäs 30 tuntia.

Että Tiinan on nyt parempi olla kiitollinen.

Mutta kaiken tämän taustatutkimuksen jälkeen Juhana III:n tarina tulee laajenemaan vähintään trilogiaksi, ennemmin tai myöhemmin. Kustaa Vaasan poikien poliittisen juonittelut, mielenterveysongelmat ja eriskummalliset romanttiset kuviot ovat joka tapauksessa aina mielestäni olleet Ruotsin historian mielenkiintoisinta antia.

Sanottakoon myös, mikäli sarjakuvani lukijoista löytyy joku aikalaisvaatetuksen asiantuntija, että sarjakuvan Juhanan asukokonaisuuden takki selittyy lopulta ennemmin tussausvirheellä, jota yritin nopeasti paikkailla, kuin pitkällisellä taustatutkimuksellani. Oikeasti ihmiset eivät pukeutuneet noin 1550-luvun Ruotsissa, ja tiedän sen.