Kirjoitin tämän jonkinlaisena kannanottona viikko sitten velloneeseen Marimekko-keskusteluun, tai etenkin taas kerran internet-lehtien kommenttipalstojen huippulaadukkaaseen argumentaatioon. Niitä lukiessa tuli hyvin selväksi, että internet-palstojen äänekkäät mielipideautomaatit ovat erittäin vahvasti hukassa sen kanssa mitä plagiaatti tarkoittaa, tai mitä tekijänoikeudet tarkoittavat. Tai mitä sanat “taide” tai “design” ylipäätään tarkoittavat.

Myös se tuli selväksi, että maailmasta löytyy enemmän kuin tarpeeksi ihmisiä, joiden mielestä valokuvien käyttö teoksen pohjana on jo lähtökohtaisesti merkki siitä että teoksen tekijä ei ylipäätään osaa yhtään piirtää eikä hänellä ole minkäänlaista taiteellista kapasiteettia. Tietysti, jos valokuvien käyttö apuna tekee piirtäjästä huonon, niin maailmassa ei ole tainnut olla yhtään taiteilijaa enää 1800-luvun puolivälin jälkeen. Ja sitä ennenkin taiteilijat ovat vähintäänkin sommitelleet maalauksiaan camera obscuraa avuksi käyttäen, joten tämä taiteilijoita vähättelevä argumentti on omituinen.

Mikäli lukijoissani on joku, jonka mielestä läpipiirtäminen on helppoa ja nopeaa eikä vaadi minkäänlaista työtä — niin suosittelen kokeilemaan. Edellinen peipposarjakuvani on suurelta osin piirretty läpi, ja vaikka se johtuikin siitä, että taitoni eivät riittäneet siipien piirtämiseen ilman läpipiirtämistä, niin siitä huolimatta sen piirtämiseen meni pitkälle toistakymmentä tuntia ja vaikeudellaan ylitti lähtötasoni selkeästi. Vielä saatuani sarjakuvan valmiiksi, minulle jäi silloinkin tunne, että sitä olisi pitänyt työstää vielä ainakin pari – kolme tuntia (optimaaliseen lopputulokseen ehkä vielä noin sata tuntia lisää). Suunnilleen sama aika olisi työhön mennyt varmaan silloinkin, jos olisin päättänyt vain jääräpäisesti käyttää valokuvia yksinomaan mallina ja piirtänyt kynillä ja tusseilla pöydällä. Läpipiirtäminen ei juurikaan helpota prosessia, se vain muuttaa sitä.

Tämä sarjakuva olisi tietysti pitänyt saada julkaistuksi viikko sitten, kun se oli ajankohtaisempi, mutta niin ei valitettavasti tapahtunut. Olen viime viikkoina kärsinyt pitkittyneestä migreenikierteestä, sekä ennen kaikkea selkäkivusta, joka estää pitkäaikaisen yhtäkestoisen istumisen, joten piirtäminen on ollut vaikeaa. Toivottavasti tilanne paranee lähiaikoina.