Näin toteutettu joulukalenteri on matka, joka vie paikkoihin joita en ole vielä marraskuussa osannut arvata. Tiukka aikataulu, kiire ja stressi pakottavat aivot tarttumaan ensimmäisiin oivalluksiin, ja hyväksymään ensimmäiset piirrokset. Lopputulos on yhtä suuri yllätys itselleni kuin lukijoillenikin. Olen nauttinut tästä matkasta, jonka nyt kolmannen kerran tein, ja pistän sen taas elämäni arvokkaiden kokemusten joukkoon — mutta silti olen iloinen että saan vihdoin levätä. Kuukauden puurtamisen jälkeen saan vihdoin tehdä jotain muutakin kuin piirtää.
Ja toisaalta seison ihmeissäni joulukuusen äärellä ja ihmettelen mitä nyt tekisin. Tällaisen urakan jälkeen joulu itsessään on aina väistämättä antikliimaksi.
Sen pituinen se. Hauskaa joulua kaikille. Kiitos että luitte, toivottavasti nautitte, edes joistakin sarjakuvaluukuistani.
Katvealue palaa takaisin yhden viikkopäivityksen rytmiin. Päivitykset tulevat aina suunnilleen viikonloppuisin. Mutta pidätän itselleni oikeuden levätä loppiaiseen asti.
[EDIT: Sarjakuva on skannattu ja jälkikäsitelty uudelleen kuvanlaadun parantamiseksi 18.1.2013]
Pakko tosin on nyt viilata pilkkua, vaikken kristitty olekaan. Jeesus syntyi kesällä. Koska jääräpäiset ihmiset viettivät omia juhliaan, mm. joulua 24.-25. päivä, päätti kirkko laittaa pisteen tuollaiselle pakanalliselle hömpötykselle: Jeesuksen synttärit päätettiin siirtää jouluun, ja sitten asiat hiljalleen sulautuivat yhteen.
Joulun pääjuhla ei ole raamatun yhden henkilön syntymä, vaan talvipäivänseisaus (21.-22.12) sekä sadonkorjuuaikana korjatun sadon ja marraskuussa teurastetun eläimen juhlallinen ateriointi eli vuoden päätösjuhla. Kaikki saivat syödä mahansa täyteen ja ruokaa jätettiin pöytään vuorokaudeksi, jolloin jokainen, kuten myös edesmenneet ja talon haltijat saivat osansa yltäkylläisyydestä.
Et hyvvee yulea sinnekin. 🙂
Niin, no, Ylara, itse en koe sitä joulun tai Jeesuksen kannalta mitenkään olennaiseksi, milloin Jeesus on tarkalleen syntynyt, tai edes sitä oliko Jeesusta oikeasti ylipäätään olemassa. Joulukuun 25. päivää on kuitenkin juhlittu Jeesuksen syntymäjuhlana jo 1700 vuoden ajan, joten yritys esittää, että Jeesus olisi joulun vietossa jotenkin epäolennainen myöhäisliitännäinen on jokseenkin perustelematonta. Läntinen kirkko saattoi sijoittaa Kristuksen syntymäjuhlan tietoisesti korvaamaan Saturnaliaa ja Sol Invictusta (jotkut uskontohistorioitsijat kiistävät tämän, ja joka tapauksessa kukaan ei ollut silloin kuullutkaan pohjoiseurooppalaisesta “alkuperäisestä joulusta”), mutta joka tapauksessa nykyperspektiivistä katsottuna jouluna on juhlittu Jeesusta jo pidempään kuin Saturnusta koskaan.
Joka tapauksessa Jeesuksella on huomattavasti paremmin perusteltu paikka joulun vietossa kuin oikeastaan millään muilla nykyaikaan säilyneillä jouluperinteillä, jotka lähes kaikki ovat huomattavasti Jeesusta tuoreempia. Talvipäivänseisaus taasen on oma juhlansa, mutta toisaalta se ei olekaan 25. joulukuuta, se on monta päivää aiemmin, ja tänä vuonna se unohdettiin jonkin maailmanloppuhömpötyksen alle.
Kiitos hyvästä joulukalenterista ja oikein hyvää joulua! 🙂
Kiitos loistavasta joulukalenterista.