Ilmeisesti 1500-luvulla oli ihan yleinen tapa, että yläluokkaisen miehen kyllästyttyä rakastajattareensa, tämä naitettiin eteenpäin jollekin miehen suosikille. Kun nyt taustatutkimusta olen tehnyt, niin tämä on näyttänyt olevan yleiseurooppalainen standardi, jota kaikki maanosan miespuoliset kuninkaallisten sukujen jäsenet ovat noudattaneet. Eli todennäköisesti Juhanan päätettyä mennä naimisiin Katariina Jagellonican kanssa Kaarina Hannuntytär on osannut tätä avioliittoa Klas Westgöten kanssa odottaakin.

Kyllä tämä käytäntö silti näin nykykorvaan kalskahtaa vähän oudolta, etenkin kun heillä tosiaan oli neljä yhteistä lasta joista kolme vielä tässä vaiheessa elossakin. Tosin kylläpä avioeroja nykyäänkin tehdään, useampilapsisissakin perheissä. Harvemmin vain ulkopoliittisista syistä.

Haarukka on tietysti yksi niistä asioista, jonka yhteydessä Juhana-herttua useimmiten mainitaan, joten tämän sarjakuvan kirjoitin pääpiirteissään jo silloin kun tein ensimmäistä Juhana perustaa Porin -sarjakuvaa. Tutustuin pitkän kaavan kautta haarukan historiaan, minkä seurauksena tässäkin sarjakuvassa on historiallisesti oikean näköinen kaksipiikkinen haarukka. Ne nykyiset lisäpiikit ja se lusikkatyyppinen kaarevuus piikkien juuressa ovat ilmeisesti 1800-luvun lopun lisäyksiä haarukan muotoiluun. (Ja myönnän, että en ole koskaan ollut erityisen hyvä piirtämään moderneita haarukoita.)

Kaikenlaista sitä oppii kun sarjakuvia piirtää.