Näin jatkuvat hurjan jännittävät Juhana III:n seikkailut, ja myös Porin historia, mutta tällä kertaa ihan omasta aloitteesta eikä kenenkään porilaisen painostamana.

Oikeasti tuosta kiviröykkiöstä oli tietysti tarkoitus tulla linna, mutta sitten historia tuli väliin. Tai, no Erik XIV:n noustua valtaan Juhanalta vietiin tietysti kaikki oikea valta Suomen herttuana pois, ja ilman valtaa ja näin sisällissodan aattona Juhanalla oli parempaakin tekemistä kuin rakennella linnoja. Kivivuori kuitenkin saatiin aikaiseksi, ja kivet sittemmin ilmeisesti käytettiin muiden talojen perustuksiin ja kaikkeen muuhun kivaan. Eli näistä verotöistä lopulta oli kuin olikin hyötyä myös muille kuin aatelille.

Taas kerran taustatutkimukseen on käytetty älyttömästi aikaa siihen nähden kuinka vähän siitä on lopulta työhön käytetty. Mainitsen kuitenkin, että ilmeisesti “oriinratsastajantupa” on ihan oikea sana. Olen törmännyt siihen ainakin kahdessa eri lähteessä. Vaikka tietysti, mikäli googlaatte sanaa, löydättekin ainoastaan tämän sivun. Nyt minulla onkin uusi lempisana, jota yritän aina livauttaa arkiseen keskusteluun mikäli vain mahdollista.

Sarjakuvan keskeisenä lähteenä on käytetty Suvianna Seppälän artikkelia “Porin kuniinkaankartanon arkipäivää Juhana-herttuan aikaan” teoksessa Arki ja läheisyys (Turun historiallinen yhdistys, Vaasa 2002). Kävin siis ihan oikeasti kirjastossa asti lukemassa aihetta sivuavaa kirjallisuutta.