Helsingin kaupunginmuseo päästi valokuva-arkistonsa Internetiin (www.helsinkikuvia.fi), ihan painokelpoisessa laadussa, ja päädyin selailemaan arkistokuvia. Sitten tapahtui jotain, ja parikymmentä tuntia myöhemmin minulla oli sarjakuva.

Koska mallina käytettyjen valokuvien käyttöehdoissa tätä edellytetään, niin annetaan kunnia kerrankin heille, joille kunnia on. Etenkin kun valokuvat ovat ihan oikeasti olemassa kaikkien noiden piirrostasojen alla ja joiltain osin jopa näkyvät lopputuloksessa. Eli mallina olleet valokuvat ovat kaikki Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista, ja niiden ottajia ovat Signe Brander, Väinö Kannisto, Volker von Bonim, Olof Sundström, Ivan Tirimiasew, Eino Heinonen ja Simo Rista. Yhteensä 11 valokuvaa. Valokuvausvuodet ovat vuosien 1907 ja 1975 välillä.

Ja kun lähteitä ja esikuvia listataan, niin mainitaan myös Italo Calvinon Näkymättömät kaupungit, kun siihen kerran sarjakuvan alussa melko suoraan viitataan.

On välillä aina ihan mukava piirtää jotain, jossa vähän panostaa ulkoasuunkin — mutta siinä on aina se ongelma, että sitten tuntuu, että muissakin sarjakuvissa pitäisi tehdä sama. Jos jossain sarjakuvassa on edes yksittäinen kaunis ruutu, se nostaa kynnystä piirtää uusia sarjakuvia. Pitäisi vain aina piirtää nopeasti ja kömpelösti, ihan vain tikku-ukkoja kerta kerralta huonommin, niin sitten olisi helpompi piirtää.

Kyllä se kesä sieltä vielä tulee. Varmasti. Toivottavasti. Ehkä.