Katvealueen tutkivan journalismin osasto laittoi minut piirtämään sarjakuvan, joka on ollut piirrostyönsä puolesta yksi työläimmistä koskaan piirtämistäni.

Sarjakuvassa viitatut englantilaiset lait 1500-luvulta tunnetaan muuten historiassa ei niinkään siitä, että ne ovat sadistisia ja mielivaltaisia, vaan nimenomaan köyhäinhuollon ja sikäli modernin sosiaaliturvan alkuna. Niissä kun mainitaan, että mikäli (alaluokkainen) ihminen on vanha ja raihnas tai muuten selkeästi työkyvytön, häntä elätetään yhteiskunnan toimesta. Sen sijaan, jos (alaluokkainen) ihminen on työkykyinen, niin sitten hänet — no, ilmeisesti lähinnä joko tehdään työkyvyttömäksi tai tapetaan, tai luultavimmin molemmat.

Vaikka lueskelin irtolaislainsäädännöstä laajemminkin, sarjakuvassa viitatut lainpätkät löytyvät lähes kaikki itseasiassa irtolaisuutta käsittelevästä Wikipedia-artikkelista: https://en.wikipedia.org/wiki/Vagrancy_(people). Ainoastaan se kohta, missä erikseen mainittiin, että muusikoita ja teatteriseurueitakin pidetään samalla tavoin irtolaisina (ellei heillä ole yläluokkaista suojelijaa), se oli muualta.

Se, että piirrokset ovat yksinkertaisia, ei tarkoita, että ne olisivat helppoja ja nopeita piirtää. Päinvastoin. Edellinen sarjakuva syntyi nopeammin — mutta tietysti se johtuu siitä, että olen ennenkin käyttänyt siinä olleita tekniikoita, kun taas tässä käytetyt keinot ja kikat piti kaikki opetella alusta alkaen.

Jos joskus piirtelen uudelleen tämäntyyppisiä juttuja, seuraavalla kerralla ne syntyvät huomattavasti nopeammin.